Zapiekanka makaronowa z szynką

Składniki

Składniki
• 400g makaronu świderki • 300 g mrożonego groszku • 250 g gotowanej szynki • 6 jajek, 2 żółtka • cebula • 1/5 szkl śmietany kremówki • szklanka mleka • łyżka oleju • 2 1/2 łyzki masła • 100 g startego parmezanu • gałka muszkatałowa, sok z cytyny, sół, pieprz

Przygotowanie

1. Makaron ugotowac w osolonej wodzie, przelać zimną, osaczyć. 2. Podsmazyć cebulkę, dodać groszek, chwilke dusic razem. Doprawic to solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Szynke pokroić w paseczki- dodac do makaronu, groszku i cebulki.Ułozyc to w wysmarowanej tłuszczem formie( blaszka, naczynie żaroodporne). 4. Jajka zmiksować z żółtkami, śmietana i mlekiem.Dodac połowę sera.Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. 5. Ta mieszanina polac zapiekanke.Wierzch posypać resztą sera. Na wierzch połozyc masło pokrojone w wiórki.Piec ok 45 min w temp. 180 C

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: