Pomidorowy torcik

Składniki

350 g pomidorów świeżych lub z puszki
2 jajka
4 łyżki mleka
60 g parmezanu lub innego startego
(ostrego żółtego sera)
1 ząbek czosnku
1 pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej
szczypta oregano
sól, pieprz
4 łyżki oleju
1 łyżka posiekanej natki

Przygotowanie

Świeżą bazylię umyć, poodrywać listki. Czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pomidory z puszki odsączyć z zalewy, świeże umyć, obrać ze skórki. Pokroić na plastry grubości 1 cm Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć pomidory, smażyć aż do zrumienienia. 2/3 bazylii wymieszać z czosnkiem i natką, dodać do pomidorów. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Zdjąć z ognia, zanim pomidory zaczną się rozpuszczać. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju. Ułożyć plastry pomidorów. Jajka roztrzepać z mlekiem i solą. Polać pomidory. Posypać serem, resztą bazylii i oregano, skropić pozostałym olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30 min w temp. 180° C. Podawać lekko przestudzony.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: