Pasta z makreli kanapkowa

Składniki

1 średniej wielkości makrela wędzona – ok. 250 g
2 ugotowane na twardo jajka
2 – 3 łyżeczki majonezu
3 – 4 cm kawałek zielonkawej części pora lub cebula, np. dymka
pieprz do smaku
ew. sól

Przygotowanie

Wędzoną makrelę obrać ze skóry, podzielić na pół, pozbawić ości, a następnie przełożyć do miski. Ugotowane jajka ostudzić i posiekać możliwie drobno. Pora dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, przekroić na pół i drobno posiekać. Jajka i pora dodać do makreli razem z pieprzem i majonezem. Wszystko dokładnie rozetrzeć widelcem. Jeśli zajdzie potrzeba dosolić. Podawać na pieczywie z dowolnym przybraniem.

Rady dotyczące przepisu:

Pastę z makreli można przed posmarowaniem kanapek schłodzić w lodówce – smaki się wówczas “przegryzą”.

Pasta nadaje się idealnie do każdego rodzaju pieczywa np. chrupiących kajzerek, chleba pełnoziarnistego lub razowego.

Kanapki z pastą można udekorować pociekanym szczypiorkiem, ogórkiem świeżym, konserwowym, małosolnym lub kiszonym albo plasterkami jajka ugotowanego na twardo, świeżą papryką a nawe posypać papryką słodką lub ostrą w proszku, a ja ponieważ uwielbiam natkę pietruszki, zazwyczaj właśnie nią ozdabiam kanapki.

Makrela to tłusta ryba, ale zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 (3,5 g w 100 g makreli) i jest znakomitym źródłem selenu (pierwiastka odpowiedzialnego za min. naszą odporność).

Podana ilość składników wystarczy do posmarowania trzech kajzerek.

Można zrezygnować z soli, bo wędzona ryba jest słona (najlepiej spróbować pasty przed dodaniem soli i zdecyować, czy solenie jest potrzebne).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: