Szynka po florencku

Składniki

2 kg szynki wieprzowej
5 ząbków czosnku
1,5 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
4 gałązki rozmarynu
po 1 łyżce suszonej szałwii i rozmarynu
3 łyżki oleju
1 l bulionu
4 cebule

Przygotowanie

Czosnek posiekać, wymieszać z łyżką oleju, solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i szałwią. Mięso naciąć wzdłuż od dołu. Na powstałym płacie rozsmarować pastę ziołową, docisnąć go dobrze do całego kawałka. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso obwiązać nicią. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. W brytfannie rozgrzać pozostały olej, włożyć mięso, lekko zrumienić. Podlać bulionem, dodać cebule. Piec 50 minut w temp. 200°C. Pieczeń pokroić na plastry, podawać z zieloną sałatą.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: