Polędwica wieprzowa w ostrym sosie

Składniki

– 2 sztuki polędwicy wieprzowej
– wywar z włoszczyzny lub osolona woda, lub woda z vegetą
– pieczarki
– 1 butelka sos chilli ( najlepszy jest firmy HEINZ – hot chilli sauce)
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 czerwona cebula ( nie musi być )
– woda
– sól
– pieprz
– papryka ostra
– imbir
– tłuszcz do smażenia : olej, planta

Przygotowanie

Polędwicę pokroić w cieniutkie plasterki
Zagotować wodę lub wywar i wrzucić polędwicę
Gotować na małym ogniu 5 minut
Wyjąć mięso łyżką cedzakową

Sos :
w 1/2 szklanki zimnej wody wymieszać mąkę ziemniaczaną
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 planty
podsmażyć na tym tłuszczu cebulę i pieczarki, dodać sypkie przyprawy
mieszając zalać rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną, ciągle mieszając dodać sos chilli

Wrzucić mięso i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut
Smacznego !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: