Kokosowy wafel z Michałkami

Składniki

Masa kokosowa
25 dag kokosu
3 szkl mleka
1,5 szkl cukru
cukier wanilinowy

20 dag masła
1 namoczona w mleku bułka pszenna – odcisnąć i zmielić przez maszynkę

Masa kakaowa
3 jaja
1 szkl cukru
20 dag masła
1-2 łyżki spirytusu
15 szt czekoladek Michałki – starte na tarce
bakalie ( pokrojona drobno czekolada z orzechami, rodzynki)

Przygotowanie

Coś dla miłośników kokosu- bo ten specjał pachnie i smakuje jak batonik bounty.

Masa kokosowa
mleko cukier i cukier wanilinowy gotować na małym ogniu do jasno kremowego koloru (ok 1,5 – 2 godz.)
do gotującej sie masy wsypać kokos i jeszcze chwile gotować, często mieszając a nastepnie ostudzić

masło utrzeć na puszystą masę dodać zmieloną bułkę , utrzeć- następnie dodawać masę kokosową i dokładnie połączyć mikserem

Masa kakaowa
jajka ubić na parze z cukrem – ostudzić
masło utrzeć i dodawać po łyżce masę jajeczną, dodać spirytus, starte michałki i pokrojone bakalie – dobrze wymieszać

Pierwszy wafel przełożyć połową masy kakaowej, przykryć waflem, nałożyć całą masę kokosową, trzeci płat wafla, reszta masy kakaowej i czwarty wafel.
Obciążyć deseczką i zostawić aby stężał.
Słodki, kokosowy pysznyyyyy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: