Schab nadziewany jajkami

Składniki

kawałek schabu
jajka ugotowane na twardo – ilość zależy od długości mięsa
sól
pieprz
curry

Przygotowanie

Mięso natrzeć solą, pieprzem, curry. Zrobić ostrym nożem dziurę i wepchać tam jajka – ile się zmieści. Odstawić do lodówki – można nawet na noc.
W oryginale trzeba mięso obsmażyć i potem piec w piekarniku polewając wytwarzającym się sosem.
Moja modyfikacja – wkładam mięso do rękawa do pieczenia, daję ciut wody i do piekarnika. Dobrze jest zostawić do wystygnięcia w rękawie.

Przepis pochodzi z programu Makłowicza – ja robię go od kilku lat, a w tym roku przed Świętami była powtórka tego odcinka.

Ja podaję pokrojony w plastry – na zimno – z sosem śliwkowym.
Śliwki suszone gotuję z dodatkiem kostki rosołowej (można dać sos spod mięsa), miksuję blenderem i doprawiam do smaku (sok z cytryny, ew. cukier)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: