Kwasnica goralska hej

Składniki

pol kilo zeberek wieprzowych20 dkg boczku wedzonego1 srednia marchewka1 nie duza pietruszka6 ziarenek ziela angielskiego3 listki laurowe5 zabkow czosnku50 dkg kiszonej kapusty razem z woda (np. z woreczka)
5 duzych ziemniakow15 – 20 dkg kielbasysredna cebula
lyzeczka kminkupol lyzeczki slodkiej paprykivegeta, pieprz, maggi2 suszone grzybki

Przygotowanie

Taka kwasnice mozna ugotowac rowniez na wywarze, ktory pozostal nam np. po gotowaniu wedzonego boczku, szynki, golonki itp. Wazne, jezeli nie bylo to nic wedzonego, nalezy dodac w pozniejszym gotowaniu kawalek boczku, sama kielbasa to za malo.

A teraz przepis wedlug skladnikow obok:

Z zeberek, boczku, marchewki, pietruszki (pokrojone w plasterki), ziela, lisci laurowych i czosnku ugotowac wywar.
Wyjac zeberka i boczek.
W czasie gotowanie, mozna ugotowac osobno ziemniaki pokrojone w spora kostke.
Do wywaru dajemy kapuste razem z woda w ktorej sie kwasila. Kapuste nalezy pokroic.
Dodajemy kielbase pokrojaona w plasterki, przyprawy, grzybki i cebule pokrojona w kostke.
Gotujemy az kapusta zmieknie.
Zeberka kroimy wzdloz kosci dzielac je na porcje, boczek wedlug upodoban np. w kostke. Dodajemy to wszystko wraz ziemniakami do zupy i czekamy az sie zagotuje.

Zwolennicy bardziej tresciwych zup moga dodac jeszcze jasna zasmazke, ja uwazam to za zbyteczne bo zupka sama w sobie jest bardzo tresciwa.

Podawac z pieczywem.

Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: