Mazurek oranżowy

Składniki

Na ciasto:

1 szklanka mąki100g masła1 żółtkokilka łyżek śmietany (najlepiej ok.3 łyżek, 18%-22%)
2 łyżki rumuszczypta świeżo startej skórki pomarańczowej

Na masę:

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy3/4 szklanki cukru2 jajka3 łyżki mąki4 łyżki masła

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść na gładką masę (w razie potrzeby podsypać mąką). Zawinąć w folię i odłożyć na 30 min do lodówki.W tym czasie przygotować masę – Masło utrzeć na gładki puch i dodać sok wycisnięty z pomarańczy

Ubijać dłuuuuuugo (dokładnie nigdy nam się nie połączą, bo tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, ale przynajmniej na tyle by grudki masla były bardzo drobne).Całe jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Wciąż ubijając delikatnie dodać masło z sokiem. Wymieszać, wsypać 3 łyżki mąki i dokładnie zmiksować.

Schłodzone kruche ciasto wyłożyć do formy (najlepiej małej okrągłej, o średnicy ok.20cm), dookoła pozostawic uniesiony brzeg.

Na ciasto wylać masę.

Piec w ok.200 st.C do zrumienienia ciasta i ścięcia masy

Ostudzić, przyozdobić i zajadać!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: