Sałatka fasolowa z orzechami

Składniki

150 g białej fasoli,
250 g fasolki szparagowej,
6 pomidorów,
1 pęczek cebulki ze szczypiorem,
50 g orzechów laskowych,
2 łyżki oleju z orzechów,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
3 łyżki soku z cytryny,
sól,pieprz i cukier

Przygotowanie

Białą fasolę moczyć w wodzie całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli ok. 90 minut, odcedzić. Fasolkę szparagową oczyścić, umyć pozbawić końcówek i gotować ok. 10 minut, przelać zimną wodą i dokładnie osaczyć. Pomidory umyć. Cebulkę oczyścić i umyć. Pomidory pokroić w cząstki, cebulkę pokroić w ukośnie paski. Orzechy posiekać. Olej z orzechów wymieszać z olejem słonecznikowym i sokiem cytrynowym za pomocą trzepaczki. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Warzywa wymieszać z orzechami i sosem. Sałatkę fasolową wyłożyć na talerze i podawać z pełnoziarnistym chlebem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: