Ogórki konserwowe wielkopolskie

Składniki

Małe ogórki gruntowe – dowolna ilość

Zalewa:
8 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8 łyżek cukru
2,5 łyżki soli

Do słoika:
marchewka – 2-3 słupki długości około 3 cm
chrzan – 1 słupek
ząbek czosnku
mała cebulka lub kawałek dużej
gorczyca – 2 szczypty
2 ziela angielskie
3-4 ziarenka pieprzu
koszyczek kopru

Przygotowanie

Słoiki myjemy i wyparzamy. Następnie na dno wrzucamy wszystkie podane przyprawy.
Ogórki myjemy i układamy w słoikach. Przygotowujemy zimną zalewę, zalewamy przygotowane ogórki i zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy 5-10 minut od momentu zagotowania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: