Zupa grzybowa z fasolą

Składniki

30-40 g suszonych grzybów
100 g fasoli
4 szklanki bulionu
2 jajka
2 średnie cebule
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc. Grzyby również umyć, namoczyć. Fasolę i grzyby odcedzić, grzyby pokroić w paski. Grzyby i fasolę zalać bulionem, gotować 1 godz. Jajka ugotować na twardo. Cebule obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Zasmażkę wlać do zupy, zagotować, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki. Zupę podawać z jajkami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: