schab w sosie śliwkowym

Składniki

No i siup…kolejny zaginiony przepis się znalazł:

1 i 1/2 kg schabu bez kości
pieprz
sól
margaryna do smażenia
kostka rosołowa
2 opakowania suszonych śliwek
mąka do obtoczenia.

Przygotowanie

Schab pokroić na półtoracentymetrowe plastry.Przyprawić solą i pieprzem,
obtoczyć w mące,zrumienić każdy kawałek na rozgrzanej margarynie.
Mięso przełożyć do brytfanki,zalać wodą(woda ma zakryć mięso),dodać kostke
rosołową i śliwki suszone.
Duśić pod przykryciem ok.półtorej godziny.
Mięsko wyjąć a sos ze śliwkami przetrzeć przez durszlak-wyjdzie przepyszny,gęsty i
aromatyczny sosik.Można do sosu dodać śmietane.Do garnka z sosikiem przełożyć mięsko.Ja to danie podaje na obiad z ziemniaczkami i surówką.
Czasami schab pieke w całości,podaje na stół a sosik podaje osobno w sosjerce.
Na ostatnie święta podałam pokrojony cieńko schabik,który polałam tym sosikiem.
Sos zastygł i wyszła pyszna zimna przekąska.
Moja córa uwielbia schab według tego przepisu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: