Zupa grzybowa zabielana

Składniki

50 g suszonych grzybow
1 marchewka
1 cebula
4 ziemniaki
Kawalek selera
1 kostka bulionowa grzybowa
Sol, pieprz
Lisc laurowy, ziele angielskie
4 lyzki gestej smietany 18%

Przygotowanie

Grzyby umyc i zamoczyc w wodzie (1,5 litra) na cala noc lub kilka godzin. Razem z woda przelac do garnka, zagotowac. Nastepnie dodac pokrojona marchewke i cebule oraz seler. Wrzucic lisc laurowy i ziele angielskie. Pogotowac. Nastepnie kroimy ziemniaki w kostke, dodajemy do zupy. Wrzucamy kostke bulionowa i przyprawiamy pieprzem i sola. Smietane rozprowadzic kilkoma lyzkami zupy i wlac do garnka. Smacznego!
Suszone grzyby mozna zastapic swiezymi (ok 40 dkg), a zamiast ziemniakow mozna dodac makaron, ktory nalezy ugotowac osobno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: