Zapiekanka sezonowa

Składniki

1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 spore cebule
1 spora czerwona papryka
1 cukinia
2 laski dobrej kiełbasy
puszka groszku (opcjonalnie)
szklanka bulionu wołowego
pieprz, sól, natka pietruszki

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Marchewki i cukinię pokroić w talarki, cebulę w półplasterki, paprykę w paski, kiełbasę w półplasterki.
Podgotowane ziemniaki odcedzić i połączyć z resztą składników, obficie obsypać pieprzem. Dodać groszek i natkę pietruszki. Zalać szklanką bulionu. Przykryć folią aluminiową (albo tak jak ja to zrobiłam – umytymi liścimi kapusty – jak w “pieczonych”) i zapiekać 50 minut w 200 stopniach.
Podawać z ogórkiem kiszonym:)
Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: