farfalle z tuńczykiem kaparami i rodzynkami

Składniki

makaron kokardki

sos:
1/2 szklanki oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 puszki tuńczyka w oleju
2-3 łyżki osączonych kaparów
3/4 szklanki rodzynek
garść posiekanej natki pietruszki

porcja na ok. 4-5 osób

Przygotowanie

Makaron trzeba ugotować al dente – po odcedzeniu zostawić szklankę wody z gotowania.
W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić posiekane cebule i czosnek. Posolić, popieprzyć i smażyć ok. 6-8 minut na złoty kolor. Następnie dodać osączonego tuńczyka, kapary, rodzynki i natkę. Wlej tyle wody z gotowania, aby sos miał dobrą konsystencję.
Tak przygotowanym sosem polej makaron, lekko wymieszaj i podawaj od razu.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: