Wielkanocny pasztet

Składniki

25dkg mięsa wołowego

25dkg łopatki wieprzowej

25dkg mięsa z kurczaka

25dkg wątróbek drobiowych

25dkg wędzonego boczku

mały kawałek selera

2 cebule

1 dag suszonych grzybów

4 jajka

sól,pieprz,2-3 listki laurowe,ziele angielskie

Przygotowanie

Wszystkie rodzaje mięs zalać w garnku szklanką wody i udusić wraz z warzywami,grzybami i przyprawami.Pod koniec duszenia dodać wątróbkę.Następnie mięso wyjąć,przestudzić,oddzielić od kości,zemleć 2 krotnie z jarzynami i grzybami.wywar z mięsa odstawić w chłodne miejsce.Do zmielonej masy dodać jajka i zastygły tłuszcz z wywaru.W razie potrzeby można dodać trochę wywaru.Doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Przełozyc do wąskich foremek -najlepiej aluminiowych,można je wyłożyć plasterkami wędzonego boczku,wierzch pasztetów rownież przybrac boczkiem,posypać delikatnie bułką tartą i ostra mieloną papryką.Piec 1 godzinę w mocno nagrzanym piekarniku–200st.

100g—-210kcal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: