Miętus w potrawce z szafranem

Składniki

1 kg miętusa (ogłowionego),
20 dag obranych krewetek,
20 dag dymki, 1 opakowanie szafranu,
sok z 1 /2 cytryny,
6 dag masła,
100 ml świeżej śmietany,
1 kostka rosołu z drobiu,
25 dag pieczarek,
1 mały pęczek szczypiorku,
5 dag mąki,
2 żółtka,
sól. pieprz

Przygotowanie

Ściągnąć skórę z ryby i pokrajać na dzwonka. Pieczarki umyć, obrać i pokrajać na cienkie plasterki (oddzielnie nóżki, oddzielnie kapelusze) Obrać cebule. W 3 dag masła przesmażyć na patelni dzwonka miętusa bez rumienienia, a następnie smażyć 10 minut na ostrym ogniu. Po smażeniu odstawić. W rondlu sporządzić rosół z kostki i wrzątku i przenieść do niego rybę. Zagotować i kontynuować gotowanie 14 minut na wolnym ogniu. Wyjąć rybę i osaczyć Rosół po rybie przesączyć i odstawić połowę Roztopić w rondlu resztę masła, wsypać na raz całość mąki, szybko mieszać drewnianą łyżką aż do otrzymania zasmażki. Gotować 1 minutę. Nie przerywając mieszania dolewać powoli rosół aż do zagęszczenia, by sos przywierał do łyżki. Dodać szafran, sól i pieprz Zamieszać. W małej miseczce ubić żółtka ze śmietaną i cytrynowym sokiem i dodać do sosu. Ubijać trzepaczką na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania i następnie dodać do rondla z sosem. Przenieść do tegoż rondla dzwonka miętusa, pieczarki, cebule i krewetki. Podgrzać przez 5 minut i poprószyć drobno pokrajanym szczypiorkiem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: