Poimprezowa zapiekanka

Składniki

Sos beszamel:
2 lyzki maki,
2 lyzki masla
1,5 szklanki mleka
sol
pieprz
galka muszkatalowa

Sos pomidorowy:
sredni sloiczek przecieru pomidorowego
okolo 1\4 szklanki goracej wody
lyzeczka oragano
lyzeczka bazylii
zabek czosnku

Pozostalosi po imprezie lub obiedzie:
szynka
ser
bulki\chleb
makaron, itp.

Przygotowanie

Sos beszamelowy:
Rozpuszczamy maslo, dodajemy make podsmazamy razem okolo 2 minut. dodajemy mleko i mieszamy do momentu zgestnienie sosu (ma wyjsc dosc gesty) dodajemy, sol, pieprz i koniecznie galke muszkatalowa.

Sos pomidorowy:
Do przecieru dodajemy wode tak, aby sie troszke rozpuscil (tez ma wyjsc gesty sos), dodajemy ziola i przecisniety przez praske czosnek, mieszamy.

Sposob wykonania zapiekanki:
Forme keksowa smarujemy maslem.

UKLADAMY WARSTWOWO:
– Na spod wlewamy troszke sosu beszamelowego i go rozprowadzamy po calej powierzchni.
– Nastepna warstwa zalezy od tego co nam pozostalo po imprezie. Jesli mamy bulki lub chleb to radze dac je wlasnie na sos beszamelowy(pokrojone w kostke), po upieczeniu sa pyszniutkie.
– Sos pomidorowy.
– Porwana na male kawalki szynka.
– Starty zolty ser.
– Kolejna warstwa sosu beszamelowego
– Moze byc znowu bulka lub np.makaron
– szynka.
– Sos beszamelowy (na ten etap warto zostawic spora ilosc sosu)
– Ser zolty.
– Sos pomidorowy, mozna polac tez ketchupem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni okolo 1 godziny.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: