Chleb orkiszowy smakosi

Składniki

200 g mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej (typ 650)
ok. 1 szklanki zakwasu żytniego (w temp. ok. 25 st. C)
2 dag drożdży świeżych
1/2 szklanki otrębów (4 zboża)
ok. 1/3 szklanki dowolnych ziaren (np. słonecznik, dynia)
3/4 łyżki soli
2,5 łyżki cukru
1/2 litra letniej wody

Forma do pieczenia typu “keksówka” o wymiarach 30cmx12cm

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokruszone drożdże, ożywiony zakwas i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy ok. 10 minut.

Ciasto w swojej konsystencji jest stosunkowo rzadkie. Pozostawiamy je do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz). Gdy podwoi objętość, mieszamy i przelewamy do “keksówki” wcześniej posmarowanej tłuszczem (np. masłem) i obsypanej bułką tartą.

Kiedy ciasto czeka w blaszce (delikatnie rosnąc) rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (grzałka góra/dół). Blaszkę wstawiamy na niski poziom piekarnika (przedostatni) i pieczemy ok. 40-50 minut.

Chleb jest gotowy, kiedy będzie miał wyraźnie złocisto-brązowy kolor, a jego brzegi będą odstawać od ścianek blaszki. Wyłączamy piekarnik a nasz wypiek pozostawiamy jeszcze na 10-20 minut przy otwartych drzwiczkach.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: