wymyślone ciasto

Składniki

biszkopt

3 jaja
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru

1 galaretka wiśniowa
1 galaretka limonkowa lub agrestowa

wisnie świeże lub ze słoika

krem

4 żółtka
2 budynie waniliowe
2 cukry waniliowe
3 szklanki mleka
1 kostka masła
zapach waniliowy
0,5 szklanki cukru

beza

4 białka
5 łyżek cukru

Przygotowanie

Z podanych składników wykonać i upiec biszkopt.Wprostokątnej blaszce.Gdy będzie zimne wyjąć.

Białka ubić na gęstą pianę z cukrem.Wycisnać szpryca na blaszkę ,w której piekliśmy biszkopt.Suszyć bezę w 100 stopniach do momentu aż lekko będzie złotawa.

Galaretki osobno rozpuścić w takiej ilości jak na opakowaniu.

krem

odlać 0,5 szklanki mlekai wsypać do niego budynie i rozbełtane żóltka.Reszte zagotować wraz z cukrem i cukrami waniliowymi.Ugotowac budyń.Wystudzic.Powoli dodawac do masła.

Na zimny biszkopt wyłożyć wiśnie polać gęstniejącą wiśniową galaretką.Wstawić na chwile do lodówki aby mocniej zgęstniało.Wyłożyć na to krem i wylać gęstniejącą galaretkę limonkową.Wstawić na noc do lodówki.

Przed podaniem nałożyć beze i pokroić .SMACZNEGO!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: