Keks Pychotka

Składniki

Keks:

kostka miekkiego masła

20 dag cukru

łyżka cukru waniliowego

4 duże jajka

35 dag mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka bakali (np. mieszanka keksowa firmy bakalland)

kandyzowana skórka cytrynowa

Lukier:

cukier puder połączyć z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym

Przygotowanie

Masło rozcieramy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy.

Dodajemy jajka (pojedyńczo) i cały czas miksując wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Całość miksujemy na jednolitą masę.

Na koniec dodajemy bakalie i kandyzowaną skórkę cytrynową. Bakalie posypujemy mąką (aby nie opadły na dół w upieczonym keksie). Całość mięszamy łyżką.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej i obsypanej tartą bułką blachy. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni na opcji “góra i dół”.

Wystudzony keks polewamy cytrynowym lukrem.

Uwagi dodatkowe:

Bakalie warto wczesniej namoczyć (będą bardziej miękkie).

Ciasta wystarcza na blachę o wymiarach 35 cm na 11 cm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: