Tosty z mozarella lub zoltym serem

Składniki

Bulka tzw wroclawska(lepsza od ”nadmuchanych”bagietek)
ser mozarella(tyle,zeby starczylo na kromki)
lub ser zolty
2-3 pomidory
kilka lyzek oliwy z oliwek
2-3 zabki czosnku
sol,pieprz
(kilka galazek bazylii lub szczypta bazylii suszonej)

Przygotowanie

Bagietke pokroic na kromeczki,lekko zrumienic w piekarniku(w oryginalnym przepisie podawano,ze z jednej strony,ale po kilkakrotnym wyprobowaniu przepisu opiekam z obu,ale bardzo delikatnie).
Czosnek przecisnac przez praske lub drobniutko posiekac.
Czosnek i przyprawy wymieszac w miseczce z oliwa(mozna bez pieprzu,a z soli mozna tez zrezygnowac,jesli uzywamy sera zoltego).
Pomidory i mozarelle pokroic na plastry.
Jeszcze cieple grzanki smarowac(za pomoca pedzelka)oliwa z przyprawami(z tej strony,na ktora kladziemydodatki) ,na kazda polozyc plaster pomidora ,na to ser ,zapiec do czasu,az ser sie roztopi.(w przypadku mozarelli bardzo szybko,a przy serze zoltym-zaleznie od gatunku)
Mozemy pomidor posypac lekko bazylia.

P.S.Widzialam tu w przepisach podobny,ale po namysle postanowilam swoj tez zamiescic,gdyz nieco sie rozni,a zwlaszcza sposobem przygotowania.
Wg oryginalu robi sie go z mozarella,ale kiedys zabraklo mi jej w trakcie robienia grzanek i dokonczylam z zoltym serem.Troszke mniej delikatne,ale smaczne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: