Jablecznik – Palce Lizac

Składniki

Ciasto
2 1/2 szklanki maki
30 dkg masla lub margaryny
2 zoltka
2 lyzki smietany
1/2 szklanki curkru

Nadzienie z jablek
1/2 szklanki cukru brazowego
5 jablek
1 lyzeczka cynamonu

Lukier
3 lyzeczki cukru pudru wspyac do kubeczka. Dodac kilka kropel zimnej wody. Mieszac

Przygotowanie

1. Wyrobic ciasto dodajac nie rozupuszczone maslo, margaryne. Jesli ciasto sie nie “trzyma” mozna dodac odrobine wody. Nalezy pamietac jednak, ze musi byc w miare kruche.
2. Po wyrobieniu podzielic ciasto na dwie czesci; pierwsza ulozyc w brytfannie jako spod jablecznika, druga ubic w kule i w foli wsadzic do zamrazarnika na 40 min.
3. Jablka drobno pokroic, rozpuscic w garnku razem z cukrem i cynamonem. Nie dodawac wody. W przypadku, gdy jablka okaza sie zbyt rzadkie prosze dodac 2 lyzki kaszy mannej.
4. Wsadzic mase jablkowa na pol godziny do lodowki, po czym ulozyc ja na spodzie ciasta ulozonego juz w brytfannie. Na wierzch ulozyc ciasto z zamrazarnika
5. Piec przez 40 min w temperaturze 180 C lub 350 F
6. Po upieczeniu rozprowadzic lukier przygotowanym wczesniej pedzelkiem.
7. Jesc!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: