Barszcz czerwony wiejski wg babci Różyczki

Składniki

♣ 1,5 kg buraków czerwonych
♣ 2 ząbki czosnku
♣ 4 łyżki cukru
♣ 2-3 łyżki octu
♣ 4 ziarna ziela angielskiego
♣ 1 duży liść laurowy
♣ 1 śmietana kwaśna 18%
♣ sól
♣ pieprz
♣ 2,5 litra wody
♣ ewentualnie majeranek
Dodatkowo
♣ ziemniaki dowona ilość
♣ skwarki z boczku,lub kiełbasy przesmażone z cebulką.
♣ zielony koperek

Przygotowanie

Buraki obrać i umyć, pokroić w kawałki.
Zalać wodą, dodać przyprawy, czosnek,sól i cukier, gotować 20 min.
Po tym czasie wlać ocet i gotować jeszcze 15 min.
Odstawić barszcz na 1,5 -2 godz, żeby nabrał kolorku i smaku.
Śmietanę rozrobić z gorącym barszczem( nie gotować)
Wlać do garnka i doprawić pieprzem.
Ugotować ziemniaki,utłuc.
Wyłożyć na talerz, posypać skwarkami i koperkiem.
Z boku wlać barszcz.
To najlepszy barszcz mojej babci, prosty i smaczny.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: