Śliwkowiec – bananowiec

Składniki

– placek murzynka w prostokątnej formie ( ok 1,5 cm grubości)

Krem śliwkowy:
– paczka śliwek suszonych ( ok. 200 g)
– 0,5 kg lub duży słoik : powiedeł, konfitury lub marmolady truskwakowej, jeżynowej, porzeczkowej lub dżemu domowego ( nie kupnego, bo ten jest za żadki)
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Krem bananowy:
– 3 banany miękkie i dojrzałe

– sok z 2 cytryn
– 3/4 szkl cukru
– 300 g sera twarogowego
– 100 ml gęstej śmietanki ( może być kwaśna)
– 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl gorącej wody

Wierzch :
– puszka mandarynek ( 450 ml)
– 1 szkl wody

– 3 łyżki cukru

– galaretka pomarańczowa

Przygotowanie

1. Przygotować krem śliwkowy: Posiekać suszone śliwki, wymieszać zkonfiturą i zagotowąc na ogniu. Ciągle gotując na małym ogniu wrzucać po trochu czekoladę, aż się wszystko całkowicie, ładnie rozpuści.

2. Placek nasączyć. Włożyć do blachy i wylać gorący krem śliwkowy, wygładzić.

3. Krem bananowy: zmiksować banany z sokiem cytrynowym i cukrem. Serek zmielić trzykrotnie, zmiksować ze śmietanką, wlać delikatnie pęczniejącą żeltynę. Dodać do bananów i połączyć w krem. Masę wyłożyć na wierzch kremu śliwkowego.

4. Odsącyć mandarynki, z soku i wody zrobić galaretkę. Na wierzchu kremu bananowego układać mandarynki i zalać tężejącą galaretką.

Smacznego!

Za zdjęcia serdecznie dziękuję luci75

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: