marynowana CEBULA

Składniki

1 kg cebulekkilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowychłyżka suszonych nasion kopru
ZALEWA
3 szkl wodyłyżeczka soli2 łyżki cukrućwierć szkl octu 10%

Przygotowanie

zagotować w garnku wodęcebulki obrać i włożyć do garnka z gotującą się wodą- gotować ok 2-3 minodcedzić, przelać zimną wodąułożyć w słoikach- do kazdego dodać 1-2 liście laurowe+ziarna pieprzu+ziarna ziela angielskiego+ nasiona kopru (uważać z koprem- lepiej dać mniej)zagotować zalewę i gorącą wlewać do słoiczków- wszystkie cebulki muszą być zakryte
zamknąć słoiczki, pasteryzować ok 25 minutcebulki podaję jako dodatek do mięs, wędlin, przekąsek

przepis dostałam od koleżanki kilka lat temu- polecam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: