Torcik biszkopt z kremem śmietanowo-serkowym

Składniki

każdy ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt zapewne powtórzę za kimś ale trudno🙂

składniki na biszkopt:

4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na krem:
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
1 śmietana kremówka 30%, “łaciata czerwona”
2 puszki mandarynek,
3/4 szklanki zalewy z mandarynek
1 galareka cytrynowa,

Przygotowanie

Wykonanie biszkoptu:

Jajka ubić z cukrem na puszystą, lśniącą masę, dodawać po trochu mąki na przemian z olejem mieszając – używam dużego widelca – dzieki temu ciasto jest “napowietrzone”.
Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 170-180 oC
Biszkopt wystudzić, przekroić na 2-3 blaty w zależności od wysokości.

Wykonanie kremu:

Odsączyć 2 puszki mandarynek. Zalewę zachować.
Rozpuścić galaretkę w 3/4 szklanki /zagotowanej/ zalewy pozostałej z odsączenia mandarynek, galaretkę wystudzić. /dzięki zalewie uzyskamy intesywieniszy kolor/
Ubić schłodzoną śmietanę pod koniec dodawać tężejącą galaretkę, na koniec dodać serki homogenizowane i odsączone mandarynki. /Do dekoracji wierzchu można pozostawić kilka łyżek kremu bez mandarynek/
Krem schlodzić w lodówce przez około 30 minut.
Następnie schłodzonym kremem posmarować blaty biszkoptu, kolejno układając na poprzednim.
Wierzch posmarować kremem bez dodatku mandarynek, posypać pistacjami lub w zalezności co kto lubi.
Torcik ten jest delikatny w smaku z nutą serkową, nie jest słodki.
Polecam kilkakrotnie sprawdzony na gościach.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: