kremówka eli

Składniki

CIASTO:
2szkl. mąki,
1kost. margaryny,
3dag drożdży,
3łyż. śmietany,
szczypta soli,

KREM:
1litr mleka,
0,5kost. masła,
3 żółtka,
1op. cukru waniliowego,
4łyż. cukru,
2 budynie śmietankowe słodzone,
2łyż. mąki krupczatki,
2łyż. mąki ziemniaczanej,
cukier puder do posypania

Przygotowanie

CIASTO:
Drożdże rozrobić w śmietanie. Wszystkie składniki zagnieść razem z drożdżami. Upiec 2 placki na złoty kolor.
KREM:
Z mleka odlać połowę, a resztę zagotować. Do reszty dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, cukier, budynie i obie mąki-wymieszać i wlać na gotujące mleko. Ugotować jak budyń. Gorący krem wylać na placki. Wierzch posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: