Chlebowe kotlety

Składniki

Składniki:


czerstwe pieczywo wg uznania (może być chlebek, bułeczki, razowe, wieloziarniaste)
mleko do namoczenia (lub mleko z wodą; ok. 2 szklanek)
2 średnie cebule
2 jajka
przyprawy: sól i pieprz od smaku
dodatkowo: trochę uprażonego na suchej patelni słonecznika łuskanego, pietruszka, czosnek (co lubicie)

Przygotowanie

Przygotowanie:

Pieczywo moczymy w płynie, następnie odciskamy i mielimy przez maszynkę. W wersji szybszej cebulę mielimy razem z pieczywem.
Do zmielonej masy dodajemy 2 jajka, przyprawy oraz dodatki, dokładnie wyrabiamy.
Formujemy kotleciki na kształt mielonych i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto (można opanierować, choć ja tego nie robię )
Podajemy je z sosem np. grzybowym i duża ilością surówek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: