Aromatyczny kurczak z fasolką szparagową – MAJA

Składniki

Kurczak (np. udka),
Sok z cytryny,
Sól,
Pieprz,
Po szczypcie: kolendry, curry cząbru,
Olej,
Szklanka mocno zaparzonej herbaty.

Składniki na fasolkę:

fasolka,
1 łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
sól, cukier, pieprz,
ocet balsamiczny.

Przygotowanie

Przepis na kurczaka:

Kurczaka umyć i osuszyć.

Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 20 minut.

Obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor, wlać herbatę i przykryć.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

Następnie przełożyć na blaszkę i posuszyć chwilę w piekarniku.

Przepis na fasolkę:

Fasolkę wsypać na rozgrzane na patelni masło, podsmażyć.

Dodać posiekane 2 ząbki czosnku, smażyć chwilę, wlać wodę ( w zależności od ilości fasoli) z solą i cukrem.

Przykryć i gotować, aż woda wyparuje (nadmiar można zlać).

Skropić fasolkę octem balsamicznym i oprószyć pieprzem.

Zwiększyć ogień, smażyć, potrząsając patelnią, aż ocet wyparuje.

Najlepiej podawać kurczaka z frytkami i fasolką.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: