Śmietanowiec 1

Składniki

3 opokowania galaretek różnych kolorów,
5 dag żelatyny,
1 szklanka mleka,
2 szklanki śmietany,
1 niepełna szklanka cukru,
owoce sezonowe

Przygotowanie

Przyrządzić dwie galaretki. Gdy stężeją, pokroić je na drobne kawałki. Żelatynę namoczoną wcześniej w małej ilości wody rozpuścić w gorącym mleku, dodać cukier, odstawić do ostygnięcia. Do zimnego mleka wlać śmietanę, wsypać posiekane galaretki, dobrze wymieszać, przelać do tortownicy i wstawić do lodówki. Gdy deser stężeje, ułożyć na wierzchu owoce i zalać trzecią, przyrządzoną wcześniej, gęstniejącą galaretką.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: