Czarujący orzechowiec

Składniki

CIASTO
-0,5 kg maki tortowej
-20 dag margaryny
-15 dag cukru pudru
-2 jajka
– 2 łyzki miodu
-1 łyżeczka sody

MASA ORZECHOWA
-30 dag posiekanych orzechów- włoskich lub laskowych, mogą byc wymieszane
-12 dag masła
-15 dag cukru pudru
– 4 łyżki miodu

KREM
– 2,5 szklanki mleka
-2 łyzki budyniu smietankowego lub waniliowego
– 1 łyzka mąki
-1 kostka masła
-0,5szkl cukru

Przygotowanie

Rozpuść sodę i miód w 2 łyżeczkach mlekaPozostałe składniki ciasta wyrób na stolnicyDo wyrobionego ciasta dodaj rozpuszczone w sodzie miód i sodęPodziel ciasto na dwie częścijedna część upiecz na zsuwanej blaszce [ok 10-15 min]zabierz sie za robienie masy orzechowej- po prostu podgrzej wszystkie jej składniki na patelnigoraca orzechowa mase daj na rozlożona na blaszce, nieupieczona cześć ciasta, upiecz tak jak pierwszy placek [10-15min]zrób krem:odlej 0,5szklanki mleka, dodaj do niego budyń i mąkę, zmiksuj żeby nie było grudekpozostałe mleko podgrzej, rozmieszaj z kostka masła i i cukremzestaw mleko z ognia, wlej rozmieszany budyń, razem zagotujPrzestudź krem, gdy będzie ciepły, a nie gorący posmaruj nim spód bez orzechówNa krem połóż spód z orzechami

Placuszek jest naprawdę pyszniutki, cała rodzinka się nim zajada. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ale ja nie mam cierpliwosci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: