Zapiekanka pod beszamelem ze szpinakiem

Składniki

opakowanie makaronnu penne (500 g),
1 podwójna pierś z kurczaka,
sól,
papryka słodka,
papryka ostra,
curry,
15 dag sera żółtego,

paczka mrożonego szpinaku w liściach (450 g),
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka śmietany (250 ml),
koperek,

1 szklanka mleka (250 ml),
50 g masła,
1 łyżka mąki pszennej,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,

oliwa z oliwek
świeża kolendra (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wykwintna, prosta zapiekanka dla każdego.

Pokroić pierś z kurczaka w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Umażyć pierś, przyprawić do smaku solą, papryką, curry. Do osolonej wrzącej wody wrzucić penne. Ugotować makaron. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Pokroić (w kostkę) cebulę. Usmażyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na dużej patelni. Dodać szpinak. Przyprawić do smaku, dodać śmietanę, koperek. Czekać aż szpinak rozmrozi się. Następnie dodać makaron, pierś, starty żółty ser.

Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić na małym ogniu masło, dodać mąkę cały czas mieszając, wlać mleko, czekać aż sos zgęstnieje, wówczas dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą, pieprzem.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem). Sos wlać na dużą patelnię i wymieszać z makaronem, szpinakiem, piersią. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Przełożyć do niego naszą potrawę. Wstawić zapiekankę do piekarnika i piec przez 20 minut. Przed podaniem udekorować listkiem kolendry.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: