Schab “pieczony” w mleku

Składniki

1 kg schabu
1 litr mleka
ulubione przyprawy – ja daję paprykę, sól, pieprz, majeranek, czosnek albo gotową marynatę pikantną do mięs

Upiekłam i od razu wstawiam foto póki jeszcze goście nie zjedli

Przygotowanie

Schab obtoczyć w przyprawach z odrobiną oleju i niech tak poleży przynajmniej 1 godz (może więcej)
Następnie włożyć mięsko na blaszkę i zalać 1 l mleka (nie zakrywa całego mięska)
Piec w temp 200 stopnii tyle ile waży schab (1 kg – 1 godz pieczenia)
bez przykrycia, od czasu do czasu polewając mlekiem.(czasem tworzy się piana prosze się nie przestraszyć tak ma być)

Po upieczeniu otwieramy piekarnik i studzimy pieczeń w tym “sosie” mlecznym w którym się piekła.

Jak całkiem wystygnie wyjąć z blaszki upieczone mięsko i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz – dopiero wtedy jest miękkie i kruchutkie.

Dostałam ten przepis od siostry, upiekłam niedawno i na prawdę jest wspaniałe na imprezy a i do kanapek jest pycha, schab nie jest suchy i ma fajny smak (mleka nie wyczułam). Mnie najlepiej smakuje z żurawiną

Polecam, fotkę wstawie jak upiekę kolejny raz bo już nie ma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: