Młoda kapusta na słodko – kwaśno

Składniki

Główka młodej kapusty
Świeży koperek (pęczek)
2 – 3 łyżki masła
2 cebule
Vegeta (ale niekoniecznie) lub ziarenka smaku
Pieprz
Sól
Cukier
Listek laurowy
Ocet lub cytryna

INNA OPCJA

dodatkowo pomidory lub przecier, ketchup

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy lub kroimy w cienkie paski, wrzucamy do ciepłej wody aby lekko zmiękła. Po kilkunastu minutach wstawiamy na ogień, dodajemy listek laurowy, sól, pieprz, cukier i odrobinę vegety lub ziarenek smaku. Gotujemy do miękkości. Na maśle szklimy cebulę. Jeśli kapusta już zmięknie – odcedzamy wodę. Wrzucamy do kapusty zeszkolną cebulkę. Mieszamy, zostawiamy na małym ogniu aby resztki wody wyparowały. Dodajemy ocet lub sok z cytryny aby zakwasić i próbujemy , w zależności od tego jaki chcemy smak doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Kapusta musi być słodko -kwaśna aby była dobra. Pod koniec posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem. Mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Naprawdę polecam. Łatwe i pyszne.

Możliwe są różne modyfikacje, jeśli ktoś nie lubi kopru to można nie dodawać. Można za to dodać przecier pomidorowy, pomidory, ketchup jak kto woli. Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: