Pierogi z kaszą

Składniki

Na farsz:
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1 woreczek kaszy gryczanej
1 cebula
25 dag sera żółtego
25 dag sera białego
pół puszki kukurydzy
6 łyżek bułki tartej
1 jajko
2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
posiekany koperek i natka pietruszki

Na ciasto:
około 1/2 kg mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
około 300 – 400 ml ciepłej wody

Przygotowanie

Obie kasze ugotować, wysypać z woreczków i wystudzić.
Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do kaszy dodać pokruszony ser biały, ser żółty, cebulkę, kukurydzę, bułke tartą, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.

Ciasto można zrobić według swojego sprawdzonego przepisu lub tak:
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać olej i wlać trochę wody, zamieszać reką, dolać znowu wody. Dolewać tak długo aż nie bedzie śladu sypkiej mąki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto bedzie odchodzić od ręki. Ciasto ma być elastyczne ale nie papkowate.

Odkrajać po kawałku ciasta, wałkować na średnio cienki placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek kółka nakładać łyżką farsz i zlepiać boki.
Zagotować wodę z dwiema łyżeczkami soli i 2 łyżkami oleju. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować 1-2 minuty od zagotowania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: