dżem ze śliwek i jabłek

Składniki

1 kg śliwek,
80 dag cukru,
1 kg jabłek

Przygotowanie

Jabłka upiec lub rozgotować z małą ilością wody, przetrzeć przez sitko i otrzymany przecier gotować do zagęszczenia.
Do zupełnie gęstego przecieru jabłkowego dodać 30 dag cukru, zagotować, odstawić.
Śliwki pokroić na połówki. Wsypać pozostały cukier. Dno naczynia tylko! skropić wodą, powoli ogrzewać. Po doprowadzeniu śliwek do wrzenia odstawić je na kilka godzin.
Następnie znów podgotować, dodać uprzednio przygotowany przecier z jabłek i razem jeszcze gotować kilka minut.
Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików i od razu zamknąć.

Dżem śliwkowo – jabłkowy jest bardzo smaczny, nadaje się do pieczywa, do ciast, a także do naleśników, ryżu i makaronu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: