Babka muślinowa

Składniki

Składniki:
– "1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
– 3/4 szklanki cukru (15 dag)
– 5 jajek
– 1/2 cytryny
– 1/4 szklanki cukru pudru (5 dag)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki rodzynek
– szczypta soli; do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny
– 1 łyżka bułki tartej
Lukier: 1 1/2 szklanki cukru
– 1/2 łyżeczki białego octu winnego
– 1 łyżka rumu"

Przygotowanie

Sposób przyrządzania:

Oddzielić żółtka od białek. Cytrynę wyszorować, osuszyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Żółtka zmiksować z cukrem, dodając pod koniec miksowania sok i skórkę z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszając, porcjami dodawać do masy żółtkowej. Rodzynki umyć, osuszyć, włożyć do ciasta i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder, i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec babkę około 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Przygotować lukier: cukier rozpuścić w 1/2szklanki gorącej wody, wlać ocet i zagotować. Następnie garnek z syropem wstawić do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły syrop ucierać dotąd, aż zbieleje. Pod koniec ucierania wlać rum. Ostudzoną babkę pokryć lukrem i odstawić, aby lukier zastygł.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: